ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2023

Ως Alarm Phone, παραμένουμε σε διαθεσιμότητα και υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που αναζητούν τις/τους αγαπημένες/ους τους μετά το ναυάγιο. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο αριθμός των σορών που βρέθηκαν έφτασε τις 82.

Συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων προσπαθούν να μάθουν τι συνέβη στα αγαπημένα τους άτομα. Η τηλεφωνική γραμμή του Τομέα Έρευνας & Επανασύνδεσης Οικογενειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τους αριθμούς 00302105230043 και 00302105140440 δυστυχώς δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς και αν οι συγγενείς μπορούν να δουν τις σορούς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και να τις αναγνωρίσουν. Σύμφωνα με συγγενείς που μας μίλησαν, οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν με πολύ γραφειοκρατικό και επίσημο τρόπο.

Ένας συγγενής που βιώνει τη διαδικασία αναζήτησης μας είπε:

“Οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να είχαν δώσει πρόσβαση στους συγγενείς για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους αγαπημένους τους από το πρόσωπο. Αλλά οι αρχές προτίμησαν να επιμείνουν στις τυπικότητες αντί για την ανθρωπιά. Κρατούν τα πτώματα εδώ και σχεδόν 5 ημέρες και ζητούν DNA.

Πρώτον, η διαδικασία αναγνώρισης μέσω DNA είναι πολύ χρονοβόρα και δεύτερον, στις χώρες του τρίτου κόσμου υπάρχουν μόνο περιορισμένα εργαστήρια για τη λήψη DNA με τον τρόπο που απαιτείται. Στο Πακιστάν, για παράδειγμα, μόνο 2 εργαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαιτούμενες εξετάσεις DNA. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που ήδη ταλαιπωρημένες οικογένειες που υποφέρουν πρέπει να αντιμετωπίσουν, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον Ερυθρό Σταυρό”.

Άνθρωποι που βίωσαν μια μεγάλη απώλεια εγκαταλείπονται ξανά ως επί το πλείστον μόνοι τους από τους κρατικούς φορείς στην αναζήτηση των αγνοουμένων. Επίσης, επιτόπια δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τις/τους συγγενείς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να αναγνωρίσουν τις σορούς. Αν και δεν έχουμε φυσική παρουσία στην Ελλάδα, προσπαθούμε να συνδέσουμε τις/τους συγγενείς με δομές υποστήριξης και τοπικές ομάδες αλληλεγγύης και να συνεργαστούμε για να μάθουμε περισσότερα για το πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές προκλήσεις.

 


 

16 Ιουνίου 2023

Από την Τρίτη 14 Ιουνίου παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με το ναυάγιο. Οι σκέψεις μας είναι με με τους επιζώντες και τους συγγενείς και φίλους όλων όσοι βρίσκονταν στο σκάφος, οι οποίοι επικοινωνούν μαζί μας αναζητώντας απεγνωσμένα τους αγαπημένους τους. Σε αυτή τη σελίδα, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για τους συγγενείς τους αλλά και σε όλες/ους όσες/οι βρίσκονται σε επαφή με συγγενείς ή επιζώντες.

Την πρώτη μας δήλωση για το ναυάγιο μπορείτε να βρείτε εδώ:

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 104 επιζώντες. Οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μαλακάσας, ενώ 9 τελούν υπό κράτηση και ποινική έρευνα. Απ’ όσο γνωρίζουμε, 78 σωροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο Σχιστού. Το πόσοι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι δεν είναι σαφές, καθώς ο αρχικός αριθμός επιβατών στο πλοίο εκτιμάται ότι ήταν 750. Το σκάφος βυθίστηκε σε σημείο όπου η θάλασσα είναι εξαιρετικά βαθιά. Έτσι, είναι πιθανό πολλοί να παραμείνουν αγνοούμενοι.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Για τα μέλη των οικογενειών που αναζητούν οικείους τους, υπάρχει τηλεφωνική γραμμή για το ναυάγιο στην Πύλο με τον Τομέα Αναζήτησης και Επανασύνδεσης Οικογενειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους αριθμούς 00302105230043 & 00302105140440 (με δυνατή διερμηνεία μέσω τηλεφώνου) και μέσω email στη διεύθυνση tracingstaff@redcross.gr.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθεί δείγμα DNA από κάθε σωρό πριν την ταφή, ώστε να είναι δυνατό, ακόμα και μετά από μήνες, να μπορέσουν οι συγγενείς να βρουν τους οικείους τους. Έτσι ώστε να μπορέσει κάθε σωρός να λάβει ένα όνομα και μία ιστορία. Απαιτούμε μια ακριβή διαδικασία ταυτοποίησης που θα επιτρέπει τη δυνατότητα αναζήτησης αγνοουμένων και σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται να το απαιτήσουμε είναι γιατί γνωρίζουμε καλά ότι σε περιπτώσεις θανάτων κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης, η διαδικασία λήψης DNA συχνά δεν ακολουθείται όπως θα έπρεπε. Πολλοί συγγενείς που μας καλούν δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να συμμετέχουν στη διαδικασία ταυτοποίησης εκεί. Είναι έτσι πιθανό πολλές σοροί να μην ταυτοποιηθούν και να μην αναγνωρίσουμε ποτέ όλους/όλες όσοι/όσες επέβαιναν στο βυθισμένο αλιευτικό. Πολλές/οί θα παραμείνουν πιθανότατα αγνοούμενες/οι. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να ταυτοποιηθούν όλες/οι όσες/οι βρεθούν ώστε να μάθουν οι συγγενείς τους που βρίσκεται ο τάφος τους και να μπορέσουν να θρηνήσουν. Μετά από πολλά χρόνια κοινού αγώνα με τους συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό, στα σύνορα της Ευρώπης και στην έρημο, γνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε νεκρό, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και οι οποίοι έχουν ανάγκη να μάθουν την τύχη των οικείων τους και να βρουν αποδείξεις του θανάτου τους∙ έτσι ώστε να μπορέσουν να πενθήσουν και να μη συνεχίζουν να τρέφουν ελπίδες για πολλά ακόμη χρόνια.

Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για όσους αναζητούν αγνοούμενους στην Ελλάδα σε ένα έγγραφο που είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες. Αν θέλετε να τα μοιραστείτε, μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ

Για τους επιζώντες είναι πολύ σημαντικό να τους δοθεί χρόνος να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τι τους συμβαίνει.

Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι επιζώντες που είναι παράλληλα και σημαντικοί μάρτυρες διατρέχουν κίνδυνο όταν μιλούν ανοιχτά για ζητήματα που θεωρούνται «επικίνδυνα» για τις αρχές.

Από την πλευρά μας λοιπόν, θα θέλαμε να προτρέψουμε όλους όσοι σκέφτονται να δημοσιοποιήσουν δηλώσεις των επιζώντων, να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις και πάντα με κριτήριο το να μη θέτουν σε κίνδυνο αυτές/ούς που έχουν ήδη υποφέρει περισσότερο. Όσοι μίλησαν θα χρειαστούν την πλήρη υποστήριξη και προστασία μας.

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Μέχρι στιγμής 9 από τους επιζώντες έχουν συλληφθεί ως «πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Κατά συνέπεια, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014, όπως ισχύουν, καθώς και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.»

Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι όσοι κερδοσκοπούν οργανώνοντας τέτοιου είδους ταξίδια δεν βρίσκονται ποτέ στο πλοίο. Γινόμαστε επανειλημμένα μάρτυρες υποθέσεων στις οποίες κατηγορούνται άδικα άνθρωποι και καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρχές χρειάζονται αποδιοπομπαίους τράγους. Ο καθένας έχει το δικαίωμα σε νομική εκπροσώπηση που εμπιστεύεται. Σε περίπτωση που έχετε σχετικές απορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Captain Support Network: https://www.facebook.com/CaptainSupportLegalAid/ (FB) or @captain.support (IG)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ευχαριστούμε τις/τους δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται για το έργο μας. Παρόλα αυτά, ως δίκτυο ακτιβιστών που οργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές, έχουμε περιορισμένο χρόνο και ικανότητα να ανταποκριθούμε σε πολλά αιτήματα. Υποστηρίζουμε μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 24 ώρες το 24ωρο εδώ και σχεδόν 9 χρόνια. Συνεχίζουμε τη λειτουργία αυτής της γραμμής ακόμα και τώρα, μετά από αυτό το θανατηφόρο ναυάγιο.

Ως εκ τούτου, παραπέμπουμε δημοσιογράφους στη δήλωση που δημοσιεύσαμε την Τρίτη. Δεν έχουμε πολλά περισσότερα να προσθέσουμε. Θα επικεντρωθούμε στο να συνεχίσουμε να είμαστε εκεί για όσες/όσους βρίσκονται σε κίνδυνο και θα στηρίζουμε τους συγγενείς τους. Θα σας συμβουλεύαμε να επικεντρώσετε τις ερωτήσεις σας σε ευρωπαϊκές αρχές και να αναρωτηθείτε γιατί απέτυχαν να διασώσουν εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε προφανή κίνδυνο.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

-Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με αυτό το πολύνεκρο ναυάγιο. Απαιτούμε μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις ενέργειες των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών αρχών και της Frontex.

-Επίσης απαιτούμε να συνεχιστεί η έρευνα για αγνοούμενους και πριν από την ταφή να ληφθούν δείγματα DNA από όσες σορούς βρεθούν.

-Να απαντήσουν οι αρμόδιες αρχές γιατί δεν υπήρχε επαρκής δυνατότητα διάσωσης, παρόλο που η κατάσταση των επιβαινόντων στο πλοίο ήταν γνωστή πολλές ώρες πριν αυτό βυθιστεί. Γιατί κατηγορούν αυτούς που πέθαναν και επέζησαν αντί να απαντούν στις πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με την αποτυχία τους να φέρουν εις πέρας μια επιχείρηση διάσωσης;

-Ρωτήστε τους γιατί επιδίδονται συστηματικά σε επαναπροωθήσεις (pushback) και αρνούνται να παρέχουν συνδρομή εδώ και τόσα χρόνια. Ρωτήστε τους γιατί συνεχίζουν να περιορίζουν τις ασφαλείς μεταναστευτικές διαδρομές, ενώ ταυτόχρονα παράγουν καινούριες και θανατηφόρες.

– «Μια ξαφνική μετατόπιση βάρους είναι πιθανό να είναι η αιτία που οδήγησε το σκάφος να ανατραπεί» (Ελληνική Ακτοφυλακή). Γιατί προήλθε ξαφνική «μετατόπιση»;

-Υπήρξαν αναφορές ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή ρυμούλκησε το σκάφος. Ισχύει; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση και γιατί αυτό δεν αναφέρεται στις αρχικές αναφορές τους;

-Γιατί δεν υπήρχαν περισσότερα διασωστικά μέσα διαθέσιμα στο σημείο σε περίπτωση ναυαγίου; Γιατί ήταν απαραίτητο να παράσχει βοήθεια το «Mayan Queen», ένα ιδιωτικό πολυτελές σκάφος;

-Τι έκανε η Frontex αφού εντόπισε το σκάφος σε κατάσταση κινδύνου το πρωί της Τρίτης;

-Πώς αντέδρασαν οι λοιπές αρμόδιες αρχές, της Ιταλίας μεταξύ άλλων, όταν έμαθαν για την κατάσταση κινδύνου;

-Τι ορίζουν τα πρωτόκολλα για τη συλλογή μαρτυριών από επιζώντες και για την προστασία τους;

-Ελήφθησαν δείγματα DNA από όλες τις σορούς πριν από την ταφή τους; 

ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ.
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΟΛΩΝ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ.
ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!