Η «ασπίδα» της Ευρώπης: Εκατοντάδες θεωρείται ότι πνίγηκαν στα ανοικτά της Ελλάδας

Χάρτης: Χάρτες Google με προσθήκη συντεταγμένων από το Alarm Phone. Διόρθωση: η θέση στο χάρτη είναι από τις 16:13 CEST στις 13 Ιουνίου 2023 (και όχι τον Ιούλιο).

Ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε έξω από τις ακτές της Ελλάδας. Υπάρχει φόβος πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί. Χθες, 13 Ιουνίου 2023, ειδοποιήσαμε την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 ώρα κεντρικής Ευρώπης (CEST) γι αυτό το σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια. Οι ελληνικές αρχές, καθώς και η Ιταλία και η Μάλτα σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ήδη ειδοποιηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα. Οι ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές είχαν επομένως πλήρη επίγνωση για το υπερφορτωμένο και ακατάλληλο σκάφος. Καμία επιχείρηση διάσωσης δεν ξεκίνησε. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 14 Ιουνίου 2023, το σκάφος ανατράπηκε.

Ήδη από τις ώρες που ακολούθησαν αυτό το τραγικό ναυάγιο, η Ελληνική Ακτοφυλακή άρχισε να δικαιολογεί την αποτυχία της να συνδράμει, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε κίνδυνο δεν ήθελαν να διασωθούν στην Ελλάδα.

Εμείς ρωτάμε: Γιατί οι άνθρωποι στη θάλασσα φοβούνται τόσο πολύ να έρθουν αντιμέτωποι με τις ελληνικές δυνάμεις;

Ο λόγος είναι επειδή οι άνθρωποι που μετακινούνται γνωρίζουν για τις φρικτές και συστηματικές πρακτικές απώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές, πρακτικές που έχουν κυρωθεί από την Ε.Ε.. Η Ελλάδα έχει γίνει «η ασπίδα της Ευρώπης», όπως σημείωσε κάποτε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen, αποτρέποντας βίαια τους ανθρώπους που μετακινούνται.

Οι άνθρωποι που μετακινούνται γνωρίζουν ότι χιλιάδες έχουν πυροβοληθεί, ξυλοκοπηθεί και εγκαταλειφθεί στη θάλασσα από τις ελληνικές δυνάμεις. Γνωρίζουν ότι η επαφή με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία ή την Ελληνική Συνοριοφυλακή συχνά σημαίνει βία και πόνο. Εξαιτίας αυτών των συστηματικών απωθήσεων τα σκάφη προσπαθούν να αποφύγουν την Ελλάδα, διανύοντας πολύ μεγαλύτερες διαδρομές και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα.

Ως Alarm Phone, έχουμε καταγράψει αμέτρητα περιστατικά επαναπροωθήσεων (pushback), αλλά και περιπτώσεις όπου υπερφορτωμένα σκάφη ανατράπηκαν επειδή ακολούθησαν μεγαλύτερες διαδρομές στην προσπάθεια να αποφύγουν τις ελληνικές δυνάμεις. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ένα σκάφος που βρέθηκε σε κίνδυνο στις 22 Μαΐου 2023, νότια της Μεθώνης και επαναπροωθήθηκε 524 χιλιόμετρα πίσω στα τουρκικά ύδατα. Μερικοί από τους ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό το σκάφος εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Επιπλέον το Alarm Phone έχει καταγράψει πώς οι επιβάτες ενός άλλου μεγάλου σκάφους, που είχε επίσης αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, απήχθησαν μέσα από τη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας και ρυμουλκήθηκαν πίσω στη Λιβύη στις 23 Μαΐου 2023, όπου και φυλακίστηκαν. Οι άνθρωποι που μετακινούνται γνωρίζουν ότι πρέπει να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν μακρύτερα για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αποφύγουν επαναπροωθήσεις ή επαναπροωθήσεις κατ’ εντολή (pushback by proxy).

Μετά τo ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους, οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να δικαιολογήσουν δημοσίως την αποτυχία τους να προβούν σε διάσωση. Στην πραγματικότητα είχαν ειδοποιηθεί πολλές ώρες πριν από την ανατροπή του σκάφους και είχαν ενημερωθεί από διάφορες πηγές ότι επρόκειτο για ένα σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο βρέθηκαν μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής και ένα αεροσκάφος της Frontex. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να είχαν στείλει τα κατάλληλα μέσα διάσωσης χωρίς καθυστέρηση. Δεν το έπραξαν επειδή η επιθυμία τους να αποτρέψουν αφίξεις ανθρώπων ήταν ισχυρότερη από την ανάγκη διάσωσης εκατοντάδων ζωών.

Σταματήστε να κατηγορείτε τους ανθρώπους που μετακινούνται επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία σας!
Σταματήστε να κατηγορείτε τους ανθρώπους που μετακινούνται για τον θάνατό τους!
Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις, βάλτε τέλος στον θάνατο στη θάλασσα, γκρεμίστε τα σύνορα της Ευρώπης!

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ALARM PHONE – 13/14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Το πρωί της 13ης Ιουνίου, από τις 9:35 CEST, η χρήστρια του Twitter Nawal Soufi ειδοποιεί για ένα μεγάλο σκάφος σε κίνδυνο, που μεταφέρει, σύμφωνα με την ίδια, 750 άτομα. Τις επόμενες ώρες, η Nawal Soufi προσθέτει περαιτέρω πληροφορίες, όπως το GPS του σκάφους που βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι έχουν ειδοποιηθεί οι αρχές της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας.

14:17 CEST: Το Alarm Phone δέχεται την πρώτη κλήση από το σκάφος που κινδυνεύει. Η επικοινωνία με το κινδυνεύον σκάφος είναι δύσκολη. Οι επιβαίνοντες λένε ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν τη νύχτα, ότι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Το Alarm Phone προσπαθεί να λάβει τις τρέχουσες GPS συντεταγμένες τους προκειμένου να μπορέσει να ειδοποιήσει τις αρχές, αλλά η κλήση διακόπτεται. Προσπαθούμε να επανασυνδεθούμε μαζί τους.

14:30 CEST: Οι επιβαίνοντες του σκάφους καλούν ξανά, λέγοντας στο Alarm Phone ότι θα στείλουν την τοποθεσία τους. Ωστόσο, δεν το κάνουν.

15:52 CEST: Οι άνθρωποι σε κίνδυνο κάλεσαν δύο φορές το Alarm Phone, αλλά ήταν αδύνατο να καταλάβουμε τι λένε.

16:04 CEST: Μιλάμε ξανά με τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Επαναλαμβάνουν ότι θα στείλουν τις συντεταγμένες τους.

16:13 CEST: Λαμβάνουμε τις συντεταγμένες από τους ανθρώπους σε κίνδυνο: N 36 15, E 21 02. Προσπαθούμε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν μπορούμε να επανασυνδεθούμε μαζί τους.

16:53 CEST: Ειδοποιούμε τις ελληνικές αρχές μέσω email καθώς και άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε το Alarm Phone στις αρχές

Η απάντηση της Frontex: «Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας πως η Frontex μεταβίβασε αμέσως το μήνυμα στις ελληνικές Αρχές»

17:13 CEST: Αποκαθίσταται η επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ακούμε ένα «γεια, γεια» (“hello, hello”)  και στη συνέχεια η κλήση διακόπτεται. Προσπαθούμε να επανασυνδεθούμε, πράγμα που δεν καθίσταται δυνατό.

17:14 CEST: Μας καλεί το σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να ακούσουμε τίποτα.

17:20 CEST: Μιλάμε με τους ανθρώπους σε κίνδυνο και μας αναφέρουν ότι το σκάφος δεν κινείται. Μας λένε «Ο καπετάνιος έφυγε με ένα μικρό σκάφος. Σας παρακαλούμε, οποιαδήποτε λύση». Λένε ότι χρειάζονται φαγητό και νερό.

17:34 CEST: Λαμβάνουμε άλλη μια κλήση από το σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο και τις νέες συντεταγμένες τους: Ν 36 18, Ε 21 04, οι οποίες είναι πολύ κοντά στις προηγούμενες. Λένε ότι το σκάφος είναι υπερφορτωμένο και ότι κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη.

18:00 CEST: Τηλεφωνούμε στην εταιρεία του εμπορικού πλοίου «Lucky Sailor”», ενημερώνοντάς την για το σκάφος σε κίνδυνο. Λένε ότι ενεργούν μόνο υπό τις εντολές της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ωρών, το Alarm Phone προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή με τους ανθρώπους σε κίνδυνο, αλλά είτε οι κλήσεις δεν συνδέονται είτε είναι αδύνατο να καταλάβει ο ένας τον άλλον.

20:05 CEST: Το Alarm Phone ενημερώνεται από τους κινδυνεύοντες ότι έλαβαν νερό από το εμπορικό πλοίο Lucky Sailor και ότι έχουν έρθει σε επαφή με την «αστυνομία». Το Alarm Phone παρατηρεί επίσης ότι ένα δεύτερο εμπορικό πλοίο, το «Faithful Warrior», βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ωρών, το Alarm Phone προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή με τους ανθρώπους σε κίνδυνο, αλλά είτε οι κλήσεις δεν συνδέονται είτε είναι αδύνατο να καταλάβει ο ένας τον άλλον.

00:46 CEST στις 14/06/2023: Τελευταία επαφή με το σκάφος που κινδυνεύει. Το μόνο που ακούμε είναι: «Γεια σου φίλε μου. …. Το πλοίο που στέλνετε είναι …». Η κλήση διακόπτεται.