ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 24 Ιανουαρίου 2022 - Τέσσερα ναυάγια στο Αιγαίο και φόβος για δεκάδες νεκρούς, ενώ συνεχίζονται τα pushbacks

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι επιζώντες του ναυαγίου εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στην Αμυγδαλέζα

24.01.2022

Το Alarm Phone παρέμεινε σε επαφή με αρκετούς επιζώντες των τεσσάρων ναυαγίων που έγιναν γύρω στα Χριστούγεννα του 2021. Αντί να λάβουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την τραυματική τους εμπειρία, οι περισσότεροι από αυτούς κρατούνται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Αμυγδαλέζας. Ανάμεσά τους πολλοί άνθρωποι που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συχνά παιδιά. Όσο βρίσκονται στη φυλακή, δεν έχουν καμία δυνατότητα να αναζητήσουν ή να αναγνωρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει πληροφορίες σχετικά με το πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνουν φυλακισμένοι ή πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου τους.

Μετά την άφιξή τους, έπρεπε να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Για τους περισσότερους από αυτούς η καραντίνα έληξε στις 11 Ιανουαρίου. Τουλάχιστον δύο νεαροί άνδρες χρειάστηκε να μπουν ξανά σε καραντίνα, καθώς μπήκαν σε ένα κελί μαζί με ένα άτομο που αργότερα βρέθηκε θετικό στον Covid-19. Και πάλι, αυτοί οι δύο επιζώντες δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έχουν μόνο περιορισμένη πρόσβαση σε δικηγόρους.

Ορισμένες από τις οικογένειες απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε άλλα στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μέχρι τώρα, οι άνθρωποι που είναι φυλακισμένοι στην Αμυγδαλέζα δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν γιατρό και να λάβουν ιατρική βοήθεια, παρόλο που ορισμένοι από αυτούς είναι βαριά άρρωστοι. Δεν τους έχουν δοθεί φάρμακα τα οποία παρέδωσαν αλληλέγγυοι. Με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς στην Ελλάδα, στους επιζώντες δεν δόθηκαν ρούχα και ζεστά είδη. Αρχικά, όταν οι αλληλέγγυοι έφεραν ρούχα, γάντια και σκούφους για τους επιζώντες, δεν μοιράστηκαν. Τώρα, επιτέλους, οι άνθρωποι παρέλαβαν τα παραδοθέντα ρούχα.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σχεδόν κάθε μέρα μετά τα ναυάγια, πτώματα ξεβράζονται στις ακτές της Νάξου, της Πάρου, της Φολεγάνδρου και άλλων νησιών. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί συνολικά 28 σοροί, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά – φαίνεται ότι είναι όλα θύματα των ναυαγίων στα ανοιχτά της Φολεγάνδρου και της Πάρου.

Ακόμη, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τα ναυάγια, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι φίλοι και οι συγγενείς τους. Το να μένουν στην αβεβαιότητα είναι απίστευτα οδυνηρό. Οι ελληνικές αρχές τους αφήνουν μόνους στην αναζήτησή τους. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τα νοσοκομεία δεν επιτρέπεται να δώσουν καμία πληροφορία. Ο αριθμός τηλεφώνου του γραφείου Τύπου του υπουργείου είναι διαθέσιμος αλλά μόνο για δημοσιογράφους και ΜΚΟ. Αντί να στηρίξουν τα μέλη των οικογενειών στην αναζήτησή τους, να συλλέξουν ονόματα αγνοουμένων και επιζώντων ή να εγκαταστήσουν μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους συγγενείς, οι ελληνικές αρχές επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση των “υπευθύνων για τα ναυάγια” και στην κατηγορία ατόμων για παράνομη διακίνηση.

ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΚΑΦΟΥΣ

Τουλάχιστον πέντε άτομα κατηγορούνται ως “οδηγοί σκαφών” για τα τέσσερα ναυάγια τα Χριστούγεννα του 2021. Είναι φυλακισμένοι και αντιμετωπίζουν ασύλληπτες κατηγορίες. Για το ναυάγιο της Πάρου συνελήφθησαν τρεις από τους επιζώντες. Κατηγορούνται για πρόκληση ναυτικού ατυχήματος, ανθρωποκτονία από πρόθεση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – οι κατηγορίες είναι ακραίες, αντιμετωπίζουν 16 φορές ισόβια. Οι κατηγορίες έρχονται σε σύγκρουση με τις μαρτυρίες των επιζώντων, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε ξαφνική βλάβη της μηχανής που προκάλεσε πανικό και τελικά οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ!

Σήμερα συμπληρώνεται περίπου ένας μήνας από τότε που συνέβησαν αυτά τα ναυάγια. Αντί για υποστήριξη, οι επιζώντες και οι συγγενείς αντιμετωπίζουν εμπόδια, διακρίσεις και φυλάκιση. Για άλλη μια φορά, αυτό δείχνει τη σκληρή επίθεση στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων σε κίνηση και των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Ευτυχώς, η αφοσιωμένη συνεργασία των πληγέντων, των συγγενών, των αλληλέγγυων ομάδων επί τόπου και των υπερθνικών δικτύων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτές τις διακρίσεις – με άμεση υποστήριξη, σημαντική συνδιαλλαγή, νομικές προσπάθειες και πολλά άλλα.

Και πάλι, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων επιζώντων, ψυχολογική και υλική υποστήριξη για όλους όσοι τη χρειάζονται, όπως και την άμεση παύση της εγκληματικής δίωξης των οδηγών σκαφών.

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ, ΠΝΙΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Μέσω της εργασίας που ακολούθησε, καταφέραμε να διευκρινίσουμε τον αριθμό των ατόμων στα διάφορα σκάφη.

Ναυάγιο στη Φολέγανδρο (AP914): Σύμφωνα με ορισμένους επιζώντες, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 70 άτομα, αλλά διασώθηκαν μόνο 12 άτομα. Άλλοι ανέφεραν μεταξύ 30 και 50 επιβάτες στο σκάφος. Ένας άνδρας έχασε τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του σε αυτό το ναυάγιο. Ο ίδιος μίλησε για το φρικτό ναυάγιο στο News 24/7. Σε αυτό το άρθρο, αναφέρουν τρεις νεκρούς, 13 διασωθέντες και 30 αγνοούμενους που σχετίζονται με αυτό το πλοίο. Άλλα άρθρα κάνουν λόγο για 44 αγνοούμενους. Θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε ονόματα και πληροφορίες προκειμένου να διευκρινίσουμε αυτούς τους αριθμούς.

Ναυάγιο στη Μάνη (AP922): Σύμφωνα με επιζώντες, και οι 92 επιβάτες έφτασαν με ασφάλεια στη στεριά.

Ναυάγιο στα Αντικύθηρα (AP925): Σύμφωνα με τους επιζώντες, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 105 άτομα. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από το Ιράκ.

Ναυάγιο στην Πάρο (AP930): Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 79 άτομα. Διασώθηκαν 63 άτομα και αναφέρθηκαν 16 νεκροί.

 

______________________________

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ!

29.12.2021

Αντί να δημιουργήσουν υποστηρικτικές υποδομές για τους επιζώντες των ναυαγίων και τους συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους, οι ελληνικές αρχές φυλακίζουν τους ταξιδιώτες και αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους συγγενείς στην αναζήτησή τους.

Είμαστε, μέχρι σήμερα, σε επαφή με επιζώντες και συγγενείς και των τριών ναυαγίων. Μια τέταρτη βάρκα που προσάραξε στην περιοχή της Μάνης στην Πελοπόννησο ήταν επίσης μια περίπτωση της Alarm Phone: AP922. Επρόκειτο για ένα σκάφος με 92 ταξιδιώτες (όλοι άνδρες, 54 από αυτούς ανήλικοι), οι οποίοι, ευτυχώς, επέζησαν όλοι. Συνολικά, λοιπόν, τις ημέρες γύρω από τα Χριστούγεννα, υπήρχαν τέσσερα διαφορετικά σκάφη με προορισμό την Ιταλία από την Τουρκία που ναυάγησαν στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης. Βρέθηκαν πάνω από 30 πτώματα και αγνοούνται περισσότεροι άνθρωποι. Πολλοί συγγενείς από διάφορες χώρες, και στην Ευρώπη, αναζητούν τους αγαπημένους τους.

Οι επιζώντες από τα τρία ναυάγια [το σκάφος που προσάραξε στη Μάνη (AP922), το σκάφος που συνετρίβη στη βραχονησίδα Πρασονήσι, βόρεια των Αντικυθήρων (AP925), και το σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πάρου (AP930)] έχουν μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα, ένα κέντρο κράτησης κοντά στην Αθήνα. Οι επιζώντες, μετά από την τραυματική εμπειρία, δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς ούτε σε ψυχολόγους. Δεν είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν ρούχα ή να κάνουν ντους και δεν καλύπτονται οι πιο βασικές τους ανάγκες. Είναι υπό κράτηση και δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα. Όσον αφορά τους επιζώντες του ναυαγίου κοντά στη Φολέγανδρο (AP914), δεν γνωρίζουμε αν έχουν μεταφερθεί από τη Σαντορίνη στην ηπειρωτική χώρα ή όχι. Οι περισσότεροι από τους επιζώντες δεν φαίνεται να έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνά τους, και έτσι υπάρχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Τα πτώματα βρίσκονται εν μέρει στην Πάρο (AP930), στη Σαντορίνη (AP914) και πιθανότατα κάπου στην ηπειρωτική χώρα (AP925). Μέχρι στιγμής, δεν καταφέραμε να μάθουμε πού μπορούν οι συγγενείς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τους αγνοούμενους ή τις διαδικασίες ταυτοποίησης. Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές πού θα ταφούν οι νεκροί.

Ρωτάμε:

Αν ήταν κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε τουρίστες και είχε ανατραπεί, θα είχατε υπό κράτηση όλους τους επιζώντες; Δεν θα τους δίνατε πρώτα απ’ όλα, κάθε δυνατό τρόπο να έρθουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους; Δεν θα προσπαθούσατε να τους φιλοξενήσετε έτσι ώστε να έχουν τον ελάχιστο ύπνο που χρειάζονται; Δεν θα τους δίνατε πρόσβαση σε ψυχολογική φροντίδα για να αντιμετωπίσουν την τραυματική εμπειρία;

Αν επρόκειτο για ένα κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε τουρίστες και είχε ανατραπεί, θα αφήνατε τους ανθρώπους που αναζητούν τον αγαπημένο τους να τρέχουν από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να δημιουργήσετε μια γραμμή έκτακτης ανάγκης για τον συντονισμό της αναζήτησης;

Αυτό που χρειάζεται είναι άμεση υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες όλων των επιζώντων. Ο καθένας από αυτούς πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα από την κράτηση! Επιπλέον, όλοι οι νεκροί πρέπει να ταυτοποιηθούν και να ταφούν με αξιοπρεπή τρόπο. Οι συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους χρειάζονται πρόσβαση σε πληροφορίες και υποστήριξη στην αναζήτησή τους. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους συγγενείς στην αναζήτησή τους, συγκεντρώσαμε πληροφορίες στα αγγλικά και στα αραβικά:

Αγγλικά: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3111932969080925&id=1525906057683632

Αραβικά: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3112338632373692&id=1525906057683632

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι όλοι και όλες να έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση!

Έτσι ώστε κανείς να μην χρειάζεται να πάρει το ρίσκο να ταξιδέψει σε ακατάλληλα σκάφη για να φτάσει σε ασφαλές μέρος και να επανενωθεί με τα μέλη της οικογένειάς του!

Μπορούμε να κάνουμε ιστορία αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο του θανάτου κατά μήκος των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων.

 

______________________________________

 

ΤΡΙΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΜΕ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΩ ΤΑ PUSHBACKS ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

25.12.2021

Μεταξύ 21 και 25 Δεκεμβρίου 2021, το Alarm Phone έχει ειδοποιηθεί για τρία ναυάγια με θανάτους στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή το ελληνικό Λιμενικό Σώμα συνεχίζει το καθεστώς βίαιων pushbacks – γίναμε μάρτυρες ενός pushback από τη Χίο στα τουρκικά ύδατα ανήμερα παραμονής Χριστουγέννων, πιθανότατα όχι το μοναδικό αυτές τις ημέρες.

Το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου 2021, το τηλέφωνο συναγερμού ενημερώθηκε για ένα σκάφος σε κίνδυνο στο Αιγαίο (AP914). Ένας συγγενής μας είπε ότι υπήρχαν περίπου 60 άτομα στο σκάφος, ότι έμπαινε νερό στο σκάφος και ότι το σκάφος βυθιζόταν. Ενημερώσαμε αμέσως τις αρμόδιες αρχές για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κοντά στο μικρό ελληνικό νησί Φολέγανδρος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξέδωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή, 13 άτομα διασώθηκαν, ένα από αυτά αφού επέζησε 24 ώρες στο νερό. Τραγικά, και όπως αναφέρεται στην έκθεσή μας για αυτή την τραγωδία, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να αγνοείται άγνωστος αριθμός ανθρώπων. Υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν αρχικά στο σκάφος, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 32 και 60. Βρέθηκαν τρία πτώματα, ενώ τουλάχιστον 17 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Μια μέρα αργότερα, νωρίς το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, συγγενείς μας ενημέρωσαν για μια ομάδα ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε μια μικρή βραχονησίδα κοντά στα Αντικύθηρα (AP925). Εκείνη τη στιγμή, τα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη αναφέρει τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς επιβάτες. Περίπου 90 άτομα είχαν εγκλωβιστεί στη νησίδα και έπρεπε να περάσουν εκεί τη νύχτα. Στις 24 Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα επιβεβαίωσε ότι 90 άτομα διασώθηκαν από τη νησίδα – σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, βρέθηκαν 11 νεκροί. Σε ένα βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης, μπορούσε κανείς να δει το υπόλοιπο του βυθισμένου σκάφους. Εξίσου ορατές στο βίντεο ήταν και οι πορτοκαλί σωσίβιες σχεδίες για τη μεταφορά των ανθρώπων από τη βραχονησίδα στο σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Οι ίδιες σωσίβιες σχεδίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε βάναυσες επιχειρήσεις pushback που αφήνουν ανθρώπους να παρασύρονται στη θάλασσα – πρακτική που χρησιμοποιείται από την ίδια την Ελληνική Ακτοφυλακή. Μέχρι στιγμής, αναφέρεται ότι έχουν διασωθεί 90 άτομα (μεταξύ των οποίων 52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 παιδιά). 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ενώ η Ευρώπη ετοιμαζόταν για τα Χριστούγεννα, στις 24 Δεκεμβρίου ήρθε η επόμενη κλήση έκτακτης ανάγκης. Μια βάρκα με 88 άτομα ήταν έτοιμη να βυθιστεί κοντά στο ελληνικό νησί της Πάρου (AP930). Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι βρίσκονταν ήδη μέσα στο νερό. Και πάλι ενημερώσαμε αμέσως την Ελληνική Ακτοφυλακή και ζητήσαμε διάσωση. Μας ενημέρωσαν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης. Επίσης, το Blue Star Ferry της εταιρείας Attica Ferry άλλαξε πορεία και πήγε στο σημείο κινδύνου – συνολικά αναφέρθηκε ότι εννέα σκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Έπρεπε να διασωθούν άνθρωποι από το νερό. Γύρω στις 00:00 ώρα Ελλάδας είχαν διασωθεί 58 άτομα, ενώ είχαν βρεθεί 6 νεκροί. Κατά τη διάρκεια της 25ης Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 16. Και σε αυτή την περίπτωση, πολλοί συγγενείς απευθύνθηκαν σε εμάς, ρωτώντας αν οι αγαπημένοι τους είναι μεταξύ των επιζώντων.

Μέχρι σήμερα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και για τα τρία ναυάγια: Ξεκίνησε εγκαίρως ή καθυστέρησε η αποστολή διάσωσης; Θα μπορούσαν αυτοί οι θάνατοι να είχαν αποφευχθεί με μια πιο άμεση αντίδραση των αρμόδιων αρχών; Και γιατί το σκάφος κοντά στα Αντικύθηρα έπρεπε να προσαράξει στη μικρή βραχονησίδα και δεν διασώθηκε άμεσα;

Και πάλι, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή του Αιγαίου παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν κοντά στις ακτές. Τέτοιες τραγωδίες είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καθεστώτος βίαιων pushbacks που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και στο όνομα της ΕΕ. Και τα τρία πλοία που βυθίστηκαν ήταν καθ’ οδόν από την Τουρκία προς την Ιταλία. Αυτή η πολύ μεγάλη και επικίνδυνη διαδρομή ακολουθείται όλο και περισσότερο από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Συχνά ταξιδεύουν με βάρκες, οι οποίες δεν μπορούν πλοηγηθούν σωστά, και βρίσκονται σε σοβαρή δυσχέρεια. Αυτό που προκαλεί εντύπωση: ενώ η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται πάντα γρήγορα στο σημείο για να απωθήσει βίαια τους ανθρώπους, είναι πολύ πιο αργή σε περίπτωση κινδύνου. Ο συνδυασμός των βίαιων pushbacks και του απάνθρωπου καθεστώτος των camps στην Ελλάδα οδηγεί πολλούς ανθρώπους να επιλέγουν αυτή τη μεγαλύτερη διαδρομή από την Τουρκία προς την Ιταλία.

Γίναμε μάρτυρες ενός από αυτούς τους λόγους νωρίς το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου. Το Alarm Phone ενημερώθηκε για μια ομάδα ανθρώπων που απωθήθηκε από την Ελληνική Ακτοφυλακή κοντά στο νησί της Χίου (AP927). Οι άνθρωποι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα, κρατήθηκαν για λίγο στη Χίο και στη συνέχεια απωθήθηκαν και αφέθηκαν ακυβέρνητοι στα τουρκικά ύδατα. Όταν τηλεφωνήσαμε στην τουρκική ακτοφυλακή για να μάθουμε αν η ομάδα έχει διασωθεί, μας ενημέρωσαν ότι μόνο το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου “συλλέχθηκαν” 8 ομάδες ανθρώπων στο Αιγαίο και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Αυτό μας αφήνει να υποθέσουμε μια ακόμη μαζική επιχείρηση pushback από την Ελληνική Ακτοφυλακή το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων. Ενώ υποτιθέμενα δεν υπήρχαν επαρκή διαθέσιμα μέσα για τη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο σε άλλες περιοχές, υπήρχαν επαρκείς δυνατότητες για την ταυτόχρονη εκτέλεση pushbacks.

Είναι πολύ σαφές: Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το Λιμενικό Σώμα συχνά δεν αποτελεί δυνητικό διασώστη, αλλά μάλλον κίνδυνο για τους ανθρώπους σε κίνηση.

Επιπλέον, το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής έχει ήδη αναφέρει ότι εμπλέκονται “λαθρέμποροι”. Αυτό συνήθως αναφέρεται στην προσπάθειά τους να ποινικοποιήσουν τους επιβάτες για την πλοήγηση σκαφών. Πρόκειται για άλλη μια πρακτική που χρησιμοποιείται για να αποκρύψει τα πραγματικά εγκλήματα στο Αιγαίο: τις πρακτικές pushback και τις βίαιες και θανατηφόρες συνέπειες του ευρωπαϊκού συνοριακού καθεστώτος στη θάλασσα και στη στεριά.

Προς το παρόν, είναι υψίστης σημασίας –ειδικά για τις αρχές– να στηριχθούν οι συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους.

Μόνο οι ανοιχτές και ασφαλείς διαδρομές προς την Ευρώπη θα αποτρέψουν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον, γι’ αυτό και το Alarm Phone συνεχίζει να αγωνίζεται για ασφαλές ταξίδι και ελεύθερη μετακίνηση. Οι σκέψεις μας είναι με τους επιζώντες και με τους συγγενείς και τους φίλους που θρηνούν τους αγαπημένους τους. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

***

Σύνδεσμοι στο Twitter:

AP914: https://twitter.com/alarm_phone/status/1473394806269390857

AP925: https://twitter.com/alarm_phone/status/1474358244290277378

AP927: https://twitter.com/alarm_phone/status/1474346857509838848?s=21

AP930: https://twitter.com/alarm_phone/status/1474424709399953412?s=21